Bazen diş ağrısı deyip geçsek de aslında dişlerimizin durumu genel sağlığımızı etkiler. Özellikle yaygın görülen diş eti hastalıkları alakasız gibi görünen vücudumuzun diğer bölümlerindeki ciddi sağlık problemleri ile bağlantılı olabilmektedir. Dişlerinizde biriken ve iltihaplı bakteriyel plak ile kanayan diş etleri diş sağlığınızı tehdit etmekten daha fazlasını yapar.

Diş eti hastalıkları, inme ve diyabet dahil olmak üzere diğer tüm sağlık komplikasyonları riskini artırabilir. Son dönemde yapılan araştırmalar, ağzınızdaki bakteri ve iltihabın, kalp krizi ve bunama gibi diğer sorunlarla da bağlantılı olduğunu ve genel sağlığınızı tehlikeye atabileceğini ortaya koyuyor.

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji)  Nedir?

Diş eti hastalığı, dişleri destekleyen dokuların bir enfeksiyonudur.

Plak (bakteri içeren yapışkan bir madde) dişlerde birikir, özellike şekerli veya nişasta içeren yiyecekler ve içecekler tüketildiğinde, bakteriler diş minesine saldıran asitler salgılarlar. Bu plak tabakası o kadar yapışkandır ki asitleri dişlerinizle temas halinde tutar, zamanla diş minesini kırıp diş çürümelerine yol açar. Eğer düzenli ve düzgün bir şekilde fırçalanmazsa, bakteriler diş etlerini tahriş eder. Akabinde diş etleri şişebilir, ağrıyabilir veya enfekte olabilir; bu duruma dişeti iltihabı adı verilir. Eğer ilerlerse, şiddetli periodontal (diş eti) hastalığı gelişebilir. Diş eti dokusu dişlerden uzaklaşarak bakterilerin dişleri destekleyen kemiği yok etmesine ortam sağlar.

Sistemik Hastlıklar Diş Etlerini Etkiliyor

Birçok sistemik hastalık veya bozukluk diş eti hastalıkları için risk oluşturmaktadır. Şeker hastalığı bu durumun en belirgin örneğidir. Bazı kaynaklarda, diş eti hastalıkları şeker hastalığının bir sonucu olarak yer almaktadır. Bu ikili ilişkide, bağışıklık sistemi hücrelerinin önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. 

Kan hastalıkları vs. gibi diğer sistemsel bozukluklar da, diş eti iltihabı durumunu arttırabilir. Diş eti hastalıklarını etkileyen diğer hastalıklar ise, virüslerin ve diğer mikroorganizmaların sebep olduğu durumlardır. Bu kişilerin ağız hijyenine ve diş eti sağlığının özellikle önem vermesi gerekmektedir ve oluşabilecek hastalıkların önüne geçilmesi amacı ile sık sık diş hekimi ziyareti önerilmektedir.

Diş eti hastalıkları Kalp Sağlığını Etkiliyor

Süregelen yıllar boyunca, birçok çalışma diş eti hastalığı olan kişilerin kalp krizi de dahil olmak üzere kalp sağlığının kötü olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu bulmuşlardır. Tabi bu durum kalp hastalığı olan herkesde diş eti hastalığı, diş eti hastalığı olan herkesde de kalp hastalığı olduğu anlamına gelmemektedir, tam olarak araştırmalar bu bağlantının sebebini ortaya koymasalar da bu sadece kalp sağlığı ile diş eti hastalıkları arasında bir korelasyon olduğu anlamına gelmektedir. 

Erken Doğuma Yol Açabilir 

Gebelikte artan hormon seviyelerinden kaynaklı olarak diş eti hastalıklarının da oluşma ihtimali artmaktadır. Ağız hijyeninin tam olarak sağlanmadığı durumlarda, gebe olmayan kişilere göre gebelerde diş eti iltihabı çok daha şiddetli seyretmektedir. Yapılmış araştırmalara ve çalışmalara göre, gebelikte diş eti hastalığı görülme ihtimali %50 ile %100 arasındadır. Hamilelik döneminde diş etlerinde fırçalama sırasında veya durup dururken kanamalar ile beraber, kızarıklık, şişlik veya klinik ismi ile gebelik epulisi de denilen bölgesel diş eti büyümeleri gözlenebilmektedir.

Diş eti iltihabının ilerlemiş olduğu, tedavi edilmediği ve diş hastalıkları olan anne adaylarında, zamanından daha erken doğum (37. Haftadan önce) , düşük doğum kilosu (2.5 kg’dan az) ve bebeğin anne karnında ölmesi gibi durumlar yaşanabilmektedir. Ayrıca yine diş eti hastalıkları ileri evredeyse, şeker hastalığının kontrolü zorlaşır ve tedavi sonrasında kan değerlerinde düzelme olduğu gözlemlenmiştir. İltihaplı tükürüğün solunmasından kaynaklı olarak akciğer enfeksiyonları da ortaya çıkabilmektedir.  Dişte biriken plaklar, solunum yollarında hastalıklara neden olan mikroplar için kaynak oluşturmaktadır, bu sebeple ağız hijyenine özen göstermemiz gerekir.

Diş Eti Hastalıkları ve Şeker Hastalığı (Diyabet) İlişkisi

İnsülin hormonu, nişasta ve diğer besinleri günlük hayatımızda vücudumuzda kullanılmak üzere enerjiye dönüştüren hormondur. Diyabet yani şeker hastalığı ise, vücudun bu hormonu üretmediği, gerekenden az miktarda ürettiği veya olması gereken miktarlarda kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkan hastalığa verilen isimdir.

Yapılan son araştırmalara göre, diş eti hastalıklarının şeker hastalığı ile çok büyük oranda ilişkili olduğunu, diş eti iltihabının diyabeti olanlarda diyabeti olmayan kişilere oranla daha fazla gözlemlendiğini ve diş eti hastalığının şeker hastalığı ile ortaya çıkabilen bir durum olduğunu ortaya koymuştur. 

Diyabetle mücadele ediyorsanız, diş etlerindeki bakterileri azaltmak için mutlaka sık sık diş hekimi ziyareti yapmanız gerekmektedir. Diş hekiminiz size evde uygulayabileceğiniz bakımın yanı sıra, diş taşı temizliği ve kök düzeltmeleri de önerecektir. Bakteriler, diyabeti kontrol altında olan kişilerde bile bir risk unsurudur, bu hastalar antibakteriyel özelliği olan bir diş macunu kullanarak günde en az 2 kez dişlerini fırçalamalıdırlar ve fırçalama sonrasında diş ipi ile ağız hijyenini desteklemelidirler.

Call Now Button
×