Bruksizm (diş sıkma) günlük hayat stresinin bilinçaltına yönlenmesi sebebiyle ortaya çıkan ve adalelerin spazmına sebep olarak uyku esnasında diş gıcırdatmayla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Kişi çoğunlukla diş gıcırdattığından habersizdir.

Diş gıcırdatmanın iki büyük nedeni vardır. Birincisi, günlük hayat stresi, ikincisi ise alt üst çene ilişkilerindeki (kapanış) uyum bozukluklarıdır. Her ikisinin bir arada gözükmesi çok yaygındır. Dişler çekildikten sonra oluşan diş boşluğunun yerinin doldurulmaması da ehemmiyetli bir diş gıcırdatma nedenidir.

Bruksizm, her yaş grubunda görülebilir. Çocuklarda kıskançlık, hayal kırıklığı ve stres gibi nedenlerin yanı sıra çene kapanış bozukluklarında ortaya çıkabilir. Gıcırdatma esnasındaki ses bazen öyle yüksek desibellere erişebilir ki kişinin kendisi bile bu sesten uyanamayabilir. Sabah uyanıldığında yüz adalelerinde, boyun bölgesinde ve çene ekleminde ağrı vardır. Ayrı olarak kulak çınlaması da olabilir. Diş ve dişi çevreleyen dokularda acı ve hassasiyet oluşur. Dişlerde önce mikro çatlaklar, daha sonra kırılmalar alana gelir. Gece süresince süren gıcırdatma neticesi dişi destekleyen dokulara aşırı kuvvet gelmesi hasebiyle çene kemiğinde erime olur. Neticede dişler sallanır ve düşer.

Diş sıkmanın ve gıcırdatmanın rehabilitasyonu

Bruksizm vaziyetinde genellikle kombine bir rehabilitasyon uygulanır. Diş hekimi tarafından alt ve üst dişlerin birbiriyle temasını kesen, silikondan yapılmış, kişiyi rahatsız etmeyen gece plağı yapılır. Yanlış uygulanmış protezler değiştirilir, ağızdaki eksik dişler bitirir. Ayrı olarak adale gevşetici ilaçlar verilir. Psikiyatri doktorundan stres terapisi için yardım alınır.

Call Now Button
×