Çocuklarda diş sağlığının önemi ve yapılması gerekenleri sizler için hazırladık.
Çocukların dişleri doğumdan önce oluşmaya başlar. Dört ay kadar erken bir dönemde ilk süt dişleri, dişetlerinden çıkmaya başlar. Çıkış hızı ve sırası değişiklik göstermekle birlikte, genellikle üç yaşına geldiğinde 20 süt dişi de çıkmış olur.
Altı yaş civarında, kalıcı dişler çıkmaya başlar. Bu süreç yaklaşık 21 yaşına kadar devam eder. Ağız sağlığını ve hayat boyu iyi ağız bakımı alışkanlıklarını temin etmek için, aşağıdaki önemli önleyici tedbirleri uygulayın:
- Diş çürüğünü önlemek için şeker alımını sınırlandırın.
- Diş minesini güçlendirmek ve diş çürümesine karşı direnç kazanmak için, ister içme suyu aracılığıyla, ister diş hekimi tarafından uygulanan tedavi ile, çocuklarınızın yeterli florür aldığından emin olun. Bunun için, içme suyuna optimal düzeyde florür eklenmeyen yerlerde, florür destekleri kullanılabilir. Florür desteğine ihtiyaç olup olmadığını belirlemek için konuyu diş hekiminize sormayı ihmal etmeyin.
- Fissür örtücü uygulamasını değerlendirin. Fissür örtücüler diş çürüğüne karşı koruma sağlayan bir tabaka oluşturur. Plastikten yapılır ve diş hekimi tarafından diş üzerine kaplanır.
- Çocuklara düzenli ve doğru olarak dişlerini fırçalamayı ve diş ipi ile temizlemeyi öğretin. İyi bir ağız sağlığı rutini oluşturmalarını teşvik etmek için, diş fırçalama ve diş ipi kullanmayı eğlenceli hale getirmenin yollarını bulmaya çalışın.