Diş Estetiği ve Gülüş Tasarımı

Diş estetiği yüz estetiğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Çekici bir gülümseme bir kişiliği ve kendine güveni artırır. Diş etleriniz ve dişlerin konumu, sağlıklı ve doğal bir görünüm yapımında önemlidir. Daha estetik bir gülümseme kolay yöntemlerle de elde edilebilir. Örneğin, renksiz dişleri beyazlatma veya hatalı biçimlendirilmiş bir dişin şeklini düzeltmek için, kaplamalar kullanarak. Bununla birlikte bazı durumlarda , arzu edilen sonucu elde etmek için farklı uzmanlar tarafından tedavi gerektirebilir.

Beyazlatma / Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma işlemi, renk değiştirmiş ve sararmış dişlerin rengini, ağız ve diş yapısına uygun en iyi görünümü elde etmek için uygulanan yöntemdir. Diş beyazlatma, dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan leke görünümünü ve renk değişikliklerini doğru yöntemler ile tedavi etnektir
Sağlıklı ve beyaz dişler olmadan, doğal bir gülümseme olamaz. Ancak dişlerin oluşumunda meydana gelen yapısal bozukluklar, çocukken veya anne karnındayken kullanılan bazı antibiyotikler, yedikleriniz ve içtiklerimiz ve içilen sulardaki flor miktarı dişlerimizde renkleşme yapan etkenlerdir. Bunların yanında yaşlılık, eski protezler, kaplamalar ve dolgular da dişlerdeki beyazlığın kaybolmasındaki en önemli nedenlerdir.
Yediğimiz içtiğimiz çay, kahve, sigara, içerisinde renklendirici bulunan bütün içecekler, vişne suları, kırmızı şaraplar, nar suları bunların hepsi etkisiyle yıllar geçtikçe dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında biriken renkli organik ve inorganik maddeler sonucu dişler koyulaşır.
Rengi koyulaşmış veya sararmış dişlere porselen kaplama vs. yaptırmak yerine, bleaching olarak da adlandırılan kalıcı diş beyazlatma yöntemi uygulanır ve bu işlem sonunda dişler durumuna göre sekiz-on tona kadar açılır.

Kaplamalar

Diş estetiğinde ve gülüş tasarımında genel görünümü iyileştirmek için en çok tercih edilen yöntemdir. Kaplamaların en çok tercih edilme nedenlerinin başında doğal görünümü ve kişinin dişleri ile renk uyumudur.
Aşırı madde kaybı olan dişlerde, kanal tedavisi olan dişlerde veya diş eksikliği gibi durumularda dişlerin üzerine porselen kaplama veya zirkonyum diş bazen de porselen diş köprüsü veya zirkonyum diş köprüsü uygulanır.Diş kaplaması dişe zarar vermez aksine yapıldıklarında dişinin ömrünü uzatabilirler. Estetik nedenlerle dişlerin kaplanması tamamen hastanın isteği ve beklentisi ile uygulanır. Günümüzde metal destekli kaplamaların yerine estetik zirkonyum destekli diş kaplamaları tercih edilmektedir. Zirkonyum destekli diş kaplamalarda kesilmesi gereken diş miktarı metal porselen diş kaplamalarına göre daha azdır. Metal altyapılı porselen kaplamalar diş eti kenarında gri bir yansıma yapabilir. Bu renk yıllar içerisinde koyu mor dişeti rengine dönüşmektedir. Zirkonyum larda altyapı maddesi beyaz olduğu için diş eti kenarında renk değişikliği oluşmaz. Gerek zirkonyum alt yapılı gerekse metal alt yapılı diş kaplamalarında üstyapı porselen olarak uygulanır.

Günümüzde kullanılan dolgu maddelerinin çoğu sadece dişe tutunur, yapışmaz. Bu nedenle diş hekimleri dolgu yaparken bazı tutucu önlemler alırlar. Bu önlemler özel tutucu oyukların hazırlanmasıyla mümkün olur. Dolgu yaparken ana kural olarak iyi bir kavite (oyuk) hazırlanır; ve dişe yapılacak dolguyla çürümeden önceki doğal biçimi tekrar verilmeye çalışılır.

Dolgu maddesini seçerken diş hekimleri maddenin arka dişlerde çiğneme basıncına dayanabilmesini; ön dişlerde mümkün olduğunca fark edilmemesini; dişe ve diş özüne zarar vermemesini göz önüne alırlar. Şimdi sizlere birkaç tip dolgu maddesi hakkında bilgi vermek istiyoruz:

1-Amalgam Dolgular (Metal Dolgular) :

Çok dayanıklı ve ekonomik bir dolgu maddesidir; fakat görünümü estetik değildir.İçinde % 70 gümüş, % 23 kalay, az miktarda bakır ve çinkodan oluşan tozun cıva ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir.

2-Porselen Simanlar, Kompozitler :

Estetik dolgu maddeleridir (bonding); fakat amalgam kadar dirençli değillerdir.En çok ön dişlerde kullanılırlar.

3-Inlaylar :

Inlaylar döküm dolgulardır. Dolgu için şekillendirilmiş oyuğun (kavite) ölçüsü alındıktan sonra, laboratuvarda altın veya porselenden hazırlanır ve dişe yapıştırılır. Özel teknik ve çok hassas çalışma gerektirirler.

Call Now Button
×