Diş eti iltihabı diş eti hastalığının erken aşamasıdır. Ağız sağlığınızı ve genel sağlığınızı etkiler. Tedavi edilmediğinde farklı hastalıklara, dişlerinizi kaybetmenize ve kronik sorunlara yol açar. Nedenlerini, tedavisini ve önlemleri bu yazımızda sizler için ele aldık.
Diş Eti İltihabı ve Diş Eti Hastalığı Nedir?
Diş eti iltihabı dişin etrafındaki diş eti dokusunun iltihaplanmasıdır. Diş etinin şişmesi genelde dişteki plak oluşumundan kaynaklanır. Tedavi edilmezse diş eti iltihabı, yetişkinlerde diş kaybının başlıca nedeni olan daha ciddi bir diş eti hastalığına (periodontit) dönüşebilir. Diş eti iltihabı genelde ağrısızdır, dolayısıyla herhangi bir işaret ya da semptom fark ederseniz doğru değerlendirme ve tedavi için diş hekiminizi ziyaret edin.
Diş Eti İltihabı ve Diş Eti Hastalığı İşaret ve Belirtileri
Diş eti iltihabı periodontit hastalığına ilerlerse diş etleri dişlerden çekilmeye ve küçük torbacıklar oluşturmaya başlar. Sonrasında bu torbalarda bakteriler sıkışabilir ve dişi destekleyen kemiği zayıflatabilir. Bu işaret ve semptomlardan herhangi birini fark ettiğinizde değerlendirme için vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurun.
Diş Eti İltihabı ve Diş Eti Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Diş eti iltihabı genelde plak oluşumundan kaynaklanır. Plak, dişlerinizde düzenli olarak oluşan aşırı yapışkan, renksiz ve soluk sarı olabilen bakteri kalıntısıdır.
Bakteriler, diş minenize saldırarak diş etlerinize zarar verebilen asitler oluşturur. Tedavi edilmezse bu hasar kalıcı olabilir.
Diğer diş eti iltihabı nedenleri arasında hormon değişiklikleri, hastalıklar, sigara içmek, belirli ilaçları almak, kötü dış fırçalama alışkanlıkları ve genetik özellikler yer alır.
Diş Eti İltihabı ve Diş Eti Hastalığının Tedavisi ve Önlenmesi
Diş eti iltihabı tanısının ardından tedaviye hemen başlanması önemlidir. Diş eti iltihabı geri döndürülebilirdir, dolayısıyla en uygun tedavi yolunun belirlenmesi için semptomlar ilk görülmeye başlandığında diş hekimine başvurulmalıdır.
Burada diş eti iltihabı ve diş eti hastalığını tedavi etme ve önlemeye yönelik bazı ipuçları verilmektedir.
1. Günde iki kez yumuşak kıllı manuel veya şarjlı diş fırçasıyla dişlerinizi fırçalayın.
2. Dişleri güçlendirmek ve plaktaki bakterilerin yarattığı hasarı önlemek için florür içeren diş eti iltihabı ve plak önleyici bir diş macunu kullanın.
3. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra plak, diş eti iltihabı ve ağız kokusunu önlemeye yardımcı olması amacıyla anti-bakteriyel bir ağız çalkalama suyu kullanın.
4. Diş aralarındaki gıda parçaları ve plağı çıkarmak için günde en az bir kez diş ipi kullanın.
5. Unutmayın; diş etleriniz bir süre daha kanamaya devam edebilir ancak dişlerinizi fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya devam etmek önemlidir. Plağın temizlenmesi diş eti sağlığını iyileştirmek için şarttır.