Endodonti (Kanal tedavisi)

Alanında uzman olan Atalya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
sağlıkla gülümsemeniz için profesyonel ekibiyle her zaman yanınızda

Endodonti (Kanal tedavisi)

Kanal Tedavisi Nedir?

Endodonti diş hekimliği anadallarından biridir ve dişlerin yapısı, fizyolojisi, patolojisi ve özellikle de pulpa dediğimiz diş özü, diş kökü ve kök ucunu saran dokularla ilgilenir. Bu sebeple endodontinin çalışma alanı, diş pulpası ile beraber diş kökü ve kökü saran dokuların biyolojisi ve bu dokuları etkileyen hastalıkların ve yaralanmaların nedenlerini, teşhislerini ve tedavilerini içerir.

Kanal tedavisi, en kısa tanımıyla dişin merkezinde yer alan küçük, ipliğe benzeyen dokunun diğer bir ismiyle pulpanın çıkarılması işlemine verilen addır. Dişin iç kısmında yer alan ve yumuşak bir doku olan sinir-kan-lenf damarlarını içeren pulpa bölümü çeşitli sebeplerle oluşan iltihaplarda ve mikroorganizmaların yerleşmesiyle oluşan enfeksiyonlarla zarar görebilir. bu tür vakalarda kanal boşluğunun temizlenmesi ve yerinin dokulara dost olan kanal dolgu maddeleri ile doldurulması gerekir.  Günümüzde, bu tür durumlara maruz kalan dişler çekilmesine gerek duyulmadan, kanal tedavisi sayesinde kurtarılabilmektedir.

Diş dolguları hakkında bilgi almak için tıklayın!

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

  • Çürüklerin derin olması, 
  • Daha önceden yapılmış olan dolgular veya kaplamaların (kuron) altında çürüklerin tekrarlaması,
  • Dişlere dolgu veya kuron yapıldığı halde hastanın şikayetlerinin son bulmaması,
  • 20 yaş dişlerinin çekilmesi veya çene kemiğinde oluşmuş olabilen kistlerin çıkarılması esnasında komşu dişlere zarar verilmiş olması,
  • Travma veya darbe sebebi ile dişlerde olmuş olan kuron ve/veya diş kökü kırıkları,
  • Dişeti operasyonları sonrasında gözlenlenebilecek pulpa hasarları;
  • İleri düzey dişeti hastalıkları
  • Kişinin çiğneme alışkanlıkları ve/veya diş gıcırdatma (bruksizm) gibi istemdışı hareketler sonucunda pulpa dediğimiz diş özlerinin zarar görmesi,
  • Çapraşık dişlerin protez ile yapılan restorayonlarında.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi aşamalarına geçmeden önce, diş hekimi dişin durumunu analiz edip sorunu belirler ve hastayı yapılacak olan tedavi hakkında bilgilendirir. Kanal tedavisinin ilk aşaması ise, hastanın herhangi bir ağrı hissetmemesi amacı ile tedavinin yapılacağı bölgenin uyuşturulmasıdır. Sonrasında, dişin iç kısmında oluşan bakteriler ve buradaki sinir dokusu yıkılır. Ardından atıklar ve toksinlerin temizlenmesi gereklidir. Bu temizlik yapılmadan kanal tedavisine başlanması ise vücutta iltihaptan dolayı oluşan reaksiyonla karşılaşılabilir.  Söz konusu dişlerde dolgu var ise bunlar çıkarılır; çürük var ise, bunlar temizlenir ve sinirlerin olduğu bölüme ulaşmak için diş kuron bölümünden açılır. 

Bu işlemlerden sonra ince aletler ile kök kanal içerisinde bulunan sinir ve damar dokuları temizlenir. Bu işlem esnasında, dezenfektanlar ile diş kökünün içinin temiz tutulması sağlanır. Diş ve çevresindeki dokuların enfeksiyon kapmaması için bozulmuş olan pulpa yapısının çıkarılması gerekir. Çıkarılmadığı takdirde dişi kaybetme olasılığı yüksektir.

Kök kanal tedavisinde doğru tedavinin uygulanabilmesi ve  tam olarak kökün uç kısmına ulaşmak için, için diş röntgeni çekilebilir. Bazı durumlarda hekiminiz bu işlemler için diş röntgeni istemeyebilir ve onun yerine Apekslocater adlı cihazla teşhisi gerçekleştirebilir. Özellikle hamilelerde röntgen ışığının tercih edilmemesi sebebi ile bu cihaz daha çok tercih edilir.

Diş hekimi, bütün temizleme işlemlerini bitirdikten sonra, kanalı genişletir ve şekillendiri. Son olarak bütün işlemlerin tamamlanmasının ardından, tedavi planı çıkarılarak, uygulanan kanal tedavsinin tek seans ve çok seans olduğu belirlenir. 

Kanal tedavisinin aşamalarını özetleyecek olursak:

İlk olarak kanal tedavisi ön dişte yapılacaksa dişin arka kısmında, azı ya da küçük azı dişlerde yapılacaksa kuronunda bir delik açılır.

Hasarlı pulpa dokusu çıkarılır ve kalan boşluk ile kök kanalları temizlenir ve kanal dolgu malzemesi kullanılarak şekillendirilir.

Eğer işlem bir seanstan daha fazla sürecekse, seanslar arasındaki zamanda dişin zarar görmesini engellemek için kuronda açılmış olan deliğe dolgu yapılır, bu dolgu geçicidir ve bir sonraki seansta çıkarılır. 

Pulpa dokusunda oluşmuş olan boşluk ve kanal kalıcı bir şekilde doldurulur. Konik uca sahip, kauçuk yapıda bir malzeme kanalların her birine sokulur ve çoğunlukla bir yapışkan kullanılarak yerine yapıştırılır. Bazı durumlarda, yapı anlamında destek olması amaçlı kanalın içine metal veya plastik çubuk yerleştirilebilir.

Son olarak, dişe tekrar doğal görünümünü geri kazandırmak için üzeri kuron ile kaplanır. Dişte kırılma varsa, bu işlem yapılmadan önce post uygulaması ile dişin onarılması gerekir. 

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş hekimi yapmış olduğu muayene ile, dişin durumuna bağlı olarak yapılması gereken tedaviler, işlemler ve bunların kaç seans süreceği hakkında hastaya bilgi verir. Çoğunlukla tedavinin tamamlanması için 1 ile 3 seans arası bir süre yeterlidir. 

Kanal Tedavisi Sonrası?

Tedavinin akabinde, işlemin yapıldığı dişin kuron kalıcı olarak kısmı onarılır. Tedavi sonrasında dişte hafif sızlama, ağrı ve hassasiyet hissedilebilir, bu durum normal ve geçicidir. Hastanın normal bir ağız bakımı haricinde ayrıca bir bakım veya bir uygulama yapmasına gerek yoktur. Kanal tedavisi, kişinin günlük hayatını etkileyen veya ağız sağlığı konusunda tehlike yaratan bir işlem değildir

Kanal tedavisi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için tıklayın.

UYARI: Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Call Now Button
×