Lamine Kaplama

Alanında konusunda uzman olan Atalya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
profesyonel ekibiyle lamine diş kaplaması uygulaması yapmaktadır.

Lamine Kaplama

Lamine Diş Kaplama Nedir?

Lamine kaplama diş, yaygın olarak uygulanan diş kaplama seçeneklerinden biridir. Bu porselen kaplamalar, bilhassa 2000’li yıllara geçişle beraber daha da yaygınlaşmıştır. Bu kaplama yöntemi, diş dokusu çok fazla aşındırılmadan, konservatif metotlarla ideal bir estetik görüntü ortaya çıkarmaya olanak sağlamaktadır.

Diş hekimliğinde ismi Laminate Veneer olarak geçen bu prosedür dişlerde oluşmuş olan, dişlerin doğal rengini bozan renk değişiklerinin yok edilmesini sağlarken diş şeklinde meydana gelen minör bozuklukların ve deformasyonların giderilmesine de olanak vermektedir.

Lamine malzemesi bilinenin aksine bir porselen çeşidi değildir. Lamine porselen denildiğinde akla gelen dişin üzerinde yapılacak preparasyonun konservatif bir şekilde, sadece bozuk bölgeler ile estetiği birleştirecek şekilde gerekli kısımlardan küçük aşındırmalar yapılacağı olmalıdır.
Birçok kaynakta dişlerde herhangi bir kesim yapılmadan lamine kaplama diş yapılabileceği belirtilmesine karşın, uygun diş eti bitim noktası ayarlanması ve belirli bir kalınlık elde edilebilmesi adına kesim yapılmayan vakalar bütün vakaların % 30’unu geçememektedir. Bu da gerekli olduğu şartlarda hekimin mutlaka dişlerde küçük de olsa düzeltmeler ve aşındırmalar yapacağı anlamına gelmektedir.
Lamine diş kaplamaları konusunda daha detaylı bilgi için tıklayın.

Lamine Diş Kaplamalar Kimler İçin Uygun Değildir?

Eğer hastada ileri derecede diş eti sorunları varsa lamine diş uygulaması yapılması mümkün değildir. Hastanın lamine diş kaplama uygulamasından önce diş eti tedavisini tamamlaması gerekmektedir. Diş eti tedavileri hakkında detaylı bilgi için tıklayın. Diğer yandan tırnak yeme, kalem ısırma, diş sıkma (bruksizm) gibi bazı alışkanlıklar gibi dişe zarar verecek psikolojik davranışların veya çene deformasyonun olması durumunda lamine diş uygulaması önerilmez. Diş sıkma (bruksizm) rahatsızlığından kurtulma konusunda detaylı bilgi alın. 

Dişlerdeki Hangi Sorunlarınıza Çözüm Olarak Lamine Diş Uygulaması Yapılmaktadır?

Dişlerdeki birçok problemin tedavisi için lamine diş kaplamaları uygulanabilmektedir. Örneğin; diş beyazlatma (bleaching) gibi tekniklerin kafi olmadığı durumlarda, sigara, çay, kahve vs. lerin tüketilmesi sonucu sonradan oluşan diş rengi değişikliğinde, genetik kaynaklı diş form ve renk bozukluklarında, tetrasiklin gibi ilaçların neden olduğu lekelenmelerde, çapraşıklığı ileri derecede olmayan yanlış konumlanmış dişlerin tekrar ideal formuna kavuşturulmasında, travma sonucu kırılmış ya da çeşitli nedenlerle aşınmış diş veya dişlerin restorasyonunda, diestema dediğimiz dişler arasında estetik açıdan rahatsızlık edici boşluk vakalarında, dişlerinin görüntüsünden hoşnut olmayan kişilerde son derece etkili ve hastaların memnun kaldığı popüler bir uygulamadır.
Lamine diş yaptırmak istediğinizde, ilk olarak diş hekimi muayenesi şarttır. Yukarıda saymış olduğumuz sebeplerin herhangi birinden şikayetçi olmanız durumunda, yaş önemli olmadan lamine diş kaplaması yapılabilir.

Lamine Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lamine diş tedavisi için öncelikle hastadan ölçü alınır ve bu ölçüye uygun olarak bir model hazırlanır. Hedeflenen şekil ile boy ve genişlik ayarlanarak mum modelaj kullanılarak özel yöntemlerle hasta ağzına bu model aktarılır. Böylece hastanın ağzına göre bir ön fikir oluşturulur ve istenen sonuca uygun olarak hazırlıklar yapılır. Hazırlıklar tamamlanmasından sonra, teknisyen ana ölçüyü öncesinde belirlenen şekillere uygun olarak mumla işler ve modelleme bitirilir. Teknisyen tarafından hazırlanan mum modeller hasta ağzına aktarılır ve son şekiller belirlenir. Bütün bu işlemlerden sonra bir kalıp vasıtası ve ısıl işlem kullanılarak porselenler preslenir. Mumlar kullanılarak hasta ağzında prova yapmak, laminelerin tek bir kez ısıl işleme tabi tutulmasını sağlar ve böylece çok daha canlı bir görüntü elde edilir.
Laminelerin elde edilmesi ile işlem tamamlanmış sayılmaz, lamine diş kaplaması yapımının en önemli ve en karmaşık aşaması yapıştırma aşamasıdır diyebiliriz. Yapıştırma sırasında kanama sonrası yapıştırıcının renk değiştirmesi, dişlerin yanlış oturması, diş eti problemleri gibi geri dönüşü olmayan hatalarla karşılaşılabilir. Bu sebeple yapıştırma işleminin hayli yüksek teknik hassasiyet gerektirdiği açıktır.

Lamine Diş Kaplamalarının Bakımı

  • Düzenli olarak gargara yapılmalıdır.
  • Dişler dairesel hareketlerle ve yumuşak bir şekilde fırçalanmalıdır.
  • Tırnak yeme, kalem ısırma gibi kişinin doğal dişlerine bile zarar veren alışkanlıklardan vazgeçilmelidir.
  • Çoğunlukla ön dişlere yapılması tercih edilen lamine diş kaplamasının yapıldığı dişlerle sert gıdalar ısırılmamalı ve çiğnenmemelidir.
  • Gece uyku halindeyken, kişi diş sıkıyor veya gıcırdatıyorsa (bruksizm) mutlaka gece plağı kullanılmalıdır.
  • Rutin kontroller ihmal edilmemelidir.

Lamine Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?

Diş hekiminin lamine diş uygulaması sonrası belirttiği dikkat edilmesi hususlara tamamen uyan hastalar bu diş kaplamasını çok uzun yıllar kullanabilir. Lamine diş kaplamaları, nitelik olarak daha yüksek özelliklere sahip porselenden üretilmiştir ve aşınmalara karşı dayanıklı olmakla beraber lekelenmelere karşı da mukavemetlidir.

Lamine Diş Kaplaması Fiyatları

Lamine diş kaplaması yaparken ince bir teknik uygulanmalı ve estetik göz önünde bulundurularak çalışılmalıdır. Diğer restorasyon uygulamalarına kıyasla üstünlükleri sebebiyle fiyat olarak daha yüksektir ve bu durum lamine diş kaplamasının eksi tarafıdır denilebilir.
Lamine diş kaplaması fiyatları hakkında detaylı bilgi için bize ulaşın.
Call Now Button
×