İmplant Rehabilitasyonu Ne Kadar Sürer;

İmplant rehabilitasyonu cerrahi bir operasyonla yapılmaktadır. Şayet yapılacak olan tek bir implant operasyonu ise bu işlem 10 dakika ile 30 dakika arasında değişmektedir. İmplant rehabilitasyonunun müddeti yapılacak olan implant sayısına ve hastanın çene kemiğine bağlı olarak yarım saat ile birkaç saat arasında da değişebilir. Cerrahi operasyondan sonra, implant ile kemiğin bürünleşmesi için (osseointegrasyon) 1-3 ay kadar beklenir. İmplant kemikleştikten üzerine oturtulacak olan protezler, birkaç seans da uygulanır. Toplamda 1-4 ay süren implant rehabilitasyonu neticeninde hastalar tabii dişe en yakın neticesi ele geçirmekte ve uzun ömürlü dişlere kavuşmaktadırlar.

1-) İmplant Yapımını Engelleyen Sıhhat Problemim Var mı?

İmplantlar bir takım sıhhat problemleri dışında, tek diş kaybı, ansızın fazla diş ve bütün dişlerin eksikliği (total dişsizlik) gibi vaziyetlerde implant rehabilitasyonuna müracaat edilir.

İmplant rehabilitasyonuna mani olan sağlık vaziyetleri;

  • Sigara tüketimi fazla olan hastalarda;

Sigara kullanımı, ağız içerisindeki dokularda oluşan bakteri plağına taban hazırlayarak, enfeksiyon rizikonunu arttırması. Sigaranın karbonmonoksit ve toksit tesirlerine bağlı olarak implantın kemikle bütünleşmesini negatif istikamette etkilmesi. Yara iyileşmesini geciktirme ve kanlanmayı azaltması gibi olumsuz tesirleri vardır. Bu tip olaylarda dişhekimi onaylarsa İmplant öncesi ve sonrası sigara kullanımını azaltarak implant yapılabilmektedir.
Not: Sigara kullanan implant hastalarının rehabilitasyondan 15 gün önce ve rehabilitasyon olduktan sonra 1 ay kadar sigarayı bırakmaları bilhassa önerilmektedir.

  • Şeker hastalarında;

Kontrol altında olmayan diyabet hastalarında implant yapımı rizikolu olan gruplar arasındadır. Şeker hastalarında doku iyileşmesi yavaş olmakla beraber enfeksiyon rizikosu artmaktadır.
Kandaki şeker düzeyi kontrol altında olan hastalara implant yapılabilmektedir. Şeker hastalarında cerrahi operasyon alanı olası olduğunca küçük tutulur. İmplant rehabilitasyonu bitirdikten sonra şeker hastaları için ağız hijyenini sağlamak çok ehemmiyetlidir. Diyabet hastaları periyodik diş hekimi kontrollerini aksatmamalıdır.

  • Kalp rahatsızlığı olanlar;

Doktoru ile konsültasyona gidilmeden implant uygulanmamalı.

  • Hiper tansiyonu olanlar;

hipertansiyonlu hastalarda ağrı, stres gibi vaziyetlerde aşırı reaksiyon söz konusudur. uyaranlara karşı aşırı reaksiyon verildiğinde diş rehabilitasyonu esnasında kan basıncı akut olarak yükselebilir ve konjestif kalp yetmezliği veya seyrek felç, kanama benzeri komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple; hipertansiyonlu hastaların diş rehabilitasyonuna başlamadan önce; kan basıncı ölçümleri yapılmalı ve şüphelenilen olaylarda doktor konsültasyona gidilmelidir.

  • Kan Pıhtılaşma Bozuklukları;

Kan pıhtılaşma hastalığı olanlara implant yapılmaz.

2-) Çene Kemiğinin Vaziyeti ve Uygulanabilirlik;

Bu evrede hastanın genel kontrolü yapılır. Panoramik röntgeni alınarak çene kemiğinin vaziyeti ve implant yapılacak olan bölgede ki kemik yoğunluğu ölçülür. Kemik yoğunluğu implant için uygun değilse kemik grefti yapılarak bu bölgenin kemikleşmesi beklenir. Diş hekimi bu sırada kullanacağı implantın seçimini dikkatle yapar.

3-) İmplantın yapılması;

İmplantın yapılma müddeti takriben olarak 15-40 dakika arasındadır. Önce dişetinde açılan kesiyle kemiğe erişilir. İmplant ölçüne göre çene kemiği delinir ve implant vidalanır. Üsta yapıların yapılabilmesi için implantın çene kemiğine kaynaması gerekmektedir. Bu müddet 1-3 ay arasında değişmektedir.

4-) Protezlerin hazırlanması;

Yapılan implant çene kemiğle bütünleştikten sonra sıra protezlerin hazırlanmasına gelir. Ağız içinden alınan ölçü ve renk amaçlaması yapıldıktan sonra protezler porselen laboratuvarlarında teknisyen tarafından gerçek dişlerinize uygun ve estetik bir şekilde hazırlanır. Hasta ağzında ki tecrübelerden sonra son şekli verilir.

5-) Üst Yapıların Yapılması ve Mutlu Son

Son mertebede protezler implant üzerine vidalanarak veyahut yapıştırılarak oturtulur. Dişlerine kavuşan hastaya dişhekimi ikazlarını yaptıktan sonra işlem bitirmiş olur.

Call Now Button
×