Kalıcı diş beyazlatma, doğal rengini kaybetmiş dişlerde yada kişinin estetik görünüm isteği durumunda uygulanan tedavi yöntemidir.

Beyaz ve sağlıklı dişler güzel bir gülümsemenin temelidir. Fakat dişlerin yapısal bozuklukları yada sonradan maruz kaldıkları durumlar, diş renklerini olumsuz olarak etkilemektedir. İçilen çay, kahve, sigara, içerisinde renklendirici bulunan bütün içecekler, vişne suları, kırmızı şaraplar, nar suları bunların hepsi etkisiyle yıllar geçtikçe dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında biriken renkli organik ve inorganik maddeler sonucu dişleri koyulaştırır.

KALICI DİŞ BEYAZLATMA NASIL YAPILIR?

Dişleri beyazlatmak için farklı yöntemler vardır. Birincisi diş doktoru yardımıyla profesyonel beyazlatma (Office bleaching), diğeri ise evde doktorunuzun önerisi doğrultusunda uygulanan ev beyazlatma (Home bleaching) sistemidir.

KLİNİKTE LAZER YARDIMI İLE KALICI BEYAZLATMA YÖNTEMİ

Klinikte diş doktoru yardımıyla profesyonel beyazlatma ise aşağıdaki şekilde uygulanır:

Ağartıcı ilaç bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekim tarafından diş üzerine yerleştirilir.

İlgili dişlerin üzerine LAZER IŞIĞI belli bir süre tutulur.

Lazer ışığı dişi beyazlatmaz. Sadece beyazlatma jelinin aktive olmasını sağlayarak gerekli kimyasal reaksiyonu başlatır (Lazer dişin içine işlemez).

Bu işlem 1 saatten kısa sürer ve anında sonuç vermesine rağmen istenilen beyazlık seviyesi için birden fazla seans da gerekebilir.

İşlem bittiğinde sonuç hemen gözlenir.

EVDE KALICI BEYAZLATMA YÖNTEMİ

Diş hekimi hastanın ağzından ölçü alıp dişlerin üzerine takılabilecek ince lastik kalıpları hazırlar.

Hasta, kendisi için hazırlanmış özel kalıbın içerisine ilaç yerleştirerek bu kalıbı beyazlatılacak dişlerin üstüne günde en az 6-8 saat takar (Tercihen uykuda).

Bu tedavi ortalama 1-4 hafta sürer.

Her iki yöntem de etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.

KALICI BEYAZLATMA İŞLEMİ HERKESE UYGULANABİLİR Mİ?

Hemen hemen herkese uygulanabilir. Ancak, tedavinin etkili olamayacağı bazı durumlar vardır. Diş hekiminiz tam bir ağız içi kontrol ve teşhisi ile dişlerin bu işlem için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Dişleriniz sağlıklıysa beyaz ve doğal gülümseme için diş beyazlatma iyi bir çözümdür. Ağzında ilerlemiş çürükleri ve ilerlemiş diş eti hastalığı olanlar, tedavilerini yaptırdıktan sonra beyazlatma işlemini uygulatmalıdır. Bunun dışında büyüme ve gelişimini tamamlamamış kimselere önerilmemektedir. Ayrıca gebelere ve emziren annelere de dikkatli yapılmalıdır.

KALICI BEYAZLATMA İŞLEMİ İLE PORSELEN KAPLAMA VE KÖPRÜ PROTEZLERİ DE BEYAZLATILABİLİR Mİ?

Bütün kalıcı beyazlatma yöntemleri doğal diş yapısı üzerinde çalışırlar. Bu demek olur ki porselen kaplama kuron ve köprüler veya dolgular beyazlamazlar. Yeni beyazlamış dişinizin rengine uyması için bütün bunların değişmesi gerekebilir.

KALICI BEYAZLATMA GÜVENLİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ MİDİR?

Dişlerin beyazlatılması diş hekiminizin gözetimi altında yapılırsa etkin ve güvenlidir. Dişler ve diş etleri hiçbir şekilde zarar görmez.

KALICI DİŞ BEYAZLATMA İŞLEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Kullanılan ilacın markası ve içeriği
Bu konuda deneyimli bir hekimin tedavisi altında olmanız
İlacın kullanılma şekli ve tedavi süresi
Genelde diş hekimleri klinikte beyazlatma işlemini tercih etmektedirler.

EVDE BEYAZLATMA İŞLEMİ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE NASIL YAPILIR?

Diş etlerinin korunması

Beyazlatma jelleri diş etlerini tahriş edebilir. Bu nedenle diş etlerine taşırılmaması gerekir. Ev tipi uygulamalarda kalıbı ağıza yerleştirdikten sonra jel diş etine taşıyorsa ıslak bir pamuk ile taşan jel alınmalıdır. Ofis tipi uygulamalarda ise hekiminiz diş etini izole etmek için özel bir köpük kullanacaktır.

Kullanım süresinin doğru ayarlanması

Ev tipi beyazlatmada hekimin tavsiye ettiği sürede ve düzenli uygulama yapılması gerekir.Aksi halde istenilen sonuç alınmayabilir. Sıcak-soğuk hassasiyetinin kontrol edilmesi gerekir. Beyazlatma sonrasında nadiren ” sıcak-soğuk hassasiyeti ” görülmüştür. Ancak bu durum 1-3 gün içerisinde tamamen kaybolur. Beyazlatma işlemi diş minesi üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz.

Uygulamanın devamlılığı

Beyazlatma kalıcı bir işlemdir.Ancak aşırı sigara kahve ve çay tüketenlerde zamanla renk geriye dönebilir. Hasta diş temizliği konusunda yönlendirilir. Genellikle birkaç yıl sonra tek seferlik bir işlem ile beyazlatma pekiştirilebilir.

KALICI DİŞ BEYAZLATMA İÇİN EN UYGUN YÖNTEM HANGİSİDİR?

Eğer her akşam dişinize kalıbı yerleştirmeyi unutacağınızı düşünüyorsanız, ihmal edeceğinizi düşünüyorsanız veya sonuçları beklemek için çok uzun beklemek istemiyorsanız ofis tipi beyazlatma sizin için uygun bir çözüm olabilir. Bu çözüm eğer dişleriniz renk olarak birbirlerinden farklılarsa dişlerinizle teker teker ilgilenilebilmesini de sağlar.

DİŞ BEYAZLATMANIN ZARARI VAR MIDIR?

Diş beyazlatma uygulanan kişilerin çok azı uygulama sonrası sıcak soğuk hassasiyet hissedilebilir. Bu da dişlerdeki hafif aşınma ve mine çatlakları nedeniyle olur, kısa sürede geçen bir hassasiyettir. Dişlerdeki mevcut aşınmalar fazla ise flor uygulamasıyla bu his ortadan kaldırılır.

KALICI DİŞ BEYAZLATMA İLE DİŞLERDE SAĞLANAN BEYAZLIK NE KADAR DAYANIR?

Diş beyazlatma (Bleaching) ile sağlanan dişlerinizdeki beyazlık uzun sürelidir ancak bu süre size de bağlıdır. Aşırı sigara içimi, aşırı çay-kahve-kola gibi renkli gıda alışkanlıklarınız bu süreyi etkiler.

Dişlerinizi olabildiği kadar beyaz tutabilmek için ağız bakımını iyi yapmanız yeterli olacaktır.
Call Now Button
×