Endodonti (kanal tedavisi); insan dişinin morfolojisi, fizyolojisi, patolojisi ve özellikle de pulpa (diş özü), diş kökü ve kök ucunu saran dokularla ilgilenen diş hekimliği dalıdır.

Endodontinin (kanal tedavisi) çalışma alanı, diş pulpası, diş kökü ve kökü saran dokuların biyolojisini ve bu dokuları etkileyen hastalıkların ve yaralanma-ların etyolojilerini, teşhislerini ve tedavilerini içerir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisinin aşamaları oldukça önemlidir. Bazı noktalara önemle dikkat edilmelidir. Kanal kök tedavisine başlarken ilk önce dişin iç kısmında oluşan bakteriler ve buradaki sinir dokusunun yıkılmasının ardından artıklar ve toksinlerin temizlenmesi gereklidir. Bu temizlik yapılmadan kanal tedavisine başlanması ise vücutta iltihaptan dolayı oluşan reaksiyonla karşılaşılabilir.
Kanal kök tedavisi yapılacaksa dişe anestezi uygulanarak kişinin acı hissetmemesi sağlanır. Hastanın dişinde dolgu bulunuyorsa bu dolgular çıkartılır. Dişte çürük varsa çürük dokuda tamamen temizlenir. Bu işlemden sonra kök kanal içerisinde bulunan sinir ve damar dokularının temizlenmesi için ince aletler ile çalışılır. Bu sırada dezenfektanlar yardımı ile diş kökünün içinin temiz tutulması sağlanır.
Kök kanal tedavisinde tam olarak kökün uç kısmına ulaşmak için, doğru tedavinin uygulanması için diş röntgeni çekilebilir. Diş hekimi bazen bu işlemler için diş röntgeni istemeyebilir. Röntgen yerine bu tespiti Apekslocater adlı cihazla gerçekleştirebilir. Özellikle gebe bayanları röntgen ışığına maruz bırakmamak açısından bu cihaz kullanılır.
Temizleme işlemleri bittikten sonra; tespit sonuçlarına göre diş hekimi, kanalı genişletme ve şekillendirme işlemine başlar. Bu işlem sırasında rotary sistem tekniğinden yararlanılır. İşlem tamamlandıktan sonra; tek seans veya çok seans işlem olacağı belirlenir. Buna göre tedavi planı çıkarılır.
Call Now Button
×