Diş Dolguları Inley - Onley

Alanında uzman olan Atalya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
profesyonel ekibiyle diş dolguları hizmeti vermektedir.

Diş Dolguları

Diş Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde kullanılan diş dolgu malzemelerinin çoğunun dişe yapışmaması sadece tutunması sebebi ile diş hekimleri dolgu yaparken özel tutucu oyuklar hazırlamak gibi bazı tutucu önlemlere başvururlar. Dolgu yaparken temel kural kavite denilen iyi bir oyuğun hazırlanması ve dişe yapılan dolgu ile, dişin çürümeden önceki doğal halinin yeniden oluşturulmaya çalışılmasıdır.
Dolgu malzemesi seçilirken, hekimlerin dikkat ettiği, malzemenin arka dişlerde çiğneme basıncı daha çok olacağı için buna dayanıklı olması, ön dişlerde ise fark edilirliği en az olması ve diş ile diş özüne zarar verilmemesidir. Birkaç tip dolgu malzemesinden bahsedecek olursak:

1- Amalgam Dolgular (Metal Dolgular):

Bu dolgu maddeleri çok dayanıklı ve ekonomik olmalarına rağmen, görünüm açısından estetik değillerdir. Bu malzeme, içine %70 gümüş, %23 kalay, az miktarda bakır ve çinkodan oluşan tozun cıva ile karıştırılması ile hazırlanır. Karışım hekim tarafından hazırlanan oyuğa yerleştirilir ve malzemenin sertleşmesi için birkaç saat beklenir. Amalgam dolgu maddeleri günümüzde, dayanıklı olmasından ötürü özellikle azı dişleri için kullanımı en uygun olan malzemelerdir.

2- Porselen Simanlar, Kompozitler:

Bu dolgu maddeleri, görünüm olarak çok estetik olmalarına rağmen, amalgam dolgu maddeleri kadar basınca dayanaklı değillerdir. Bu sebeple estetiğin önemli olduğu ön dişlerde kullanılırlar.

3- Inlaylar ve Kompozit Dolgular:

Inlaylar dökümle oluşturulan dolgulardır. İlk olarak dolgu için hazırlanmış olan oyuğun ölçüsü alınır ve laboratuvarda bu oyuğa uygun olacak şekilde malzeme altın veya porselenden hazırlanır ve son olarak dişe yapıştırılır. Bu tür dolgularda özel bir teknik ve titiz bir çalışma yapılması gerekir.
Bütün dolgu maddeleri içerisinde ilk olarak bahsettiğimiz amalgam hala en zararsız, dayanıklılığından ötürü en uzun ömürlü ve en ucuz olandır. Diğer dolgu malzemelerine kıyasla tedavinin daha kısa sürmesi ve daha kolay olması sebebi ile yılda, ortalama bir milyardan fazla amalgam dolgu yapıldığı bilinmektedir.
Porselen, altın ve beyaz dolgular gibi dolgu malzemeleri amalgama göre daha pahalıdırlar ve tedavi süresi daha uzun ve tedavi sırasında çok dikkat isterler. Ayrıca diğer dolgu maddeleri içerisinde altının haricindekiler amalgam kadar dayanıklı değildir.
Kompozit dolgular için de tıpkı diğer dolgular gibi özel bir oyuk hazırlanır ve malzeme bu oyuğa katman katman yerleştirilir ve sonrasında her katmanın özel bir ışık tutularak sertleşmesi sağlanır. Bu işlem sonlanınca oyuğa yerleştirilmiş olan kompozit dolguya dişe göre şekil verilir ve düzeltilir. Bu işlemlerin tamamı haliyle amalgam dolgu prosedüründen daha uzun sürmesine rağmen kompozit dolguların fiyatı amalgamlara göre en az iki katı kadar daha pahalıdır.
Diş sağlığınızı koruyan besinler hakkında bilgi almak için tıklayın.
Kompozit dolguların ömrü ise amalgam dolgular gibi ortalama 7-10 yıldır. Fakat doldurulacak alanın çok büyük olması durumunda amalgam dolgular daha uzun ömürlü olmaktadırlar.
Diş dolguları hakkında daha detaylı bilgi alabileceğiniz ilgili yazımız için tıklayın.
Call Now Button
×