Diş Sıkma (Bruksizm) Rahatsızlığı

Alanında uzman olan Atalya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
profesyonel ekibiyle diş sıkma rahatsızlığı hizmeti vermektedir.

Diş Sıkma (Bruksizm) Rahatsızlığı

Diş Sıkma (Bruksizm) Nedenleri ve Tedavisi

Bruksizm (diş sıkma), çoğunlukla uyku esnasında baş gösteren güçlü çene hareketlerinden kaynaklanan parafonksiyonel yani fonksiyon dışı bir alışkanlıktır. Alt ve üst çenede yer alan dişlerimizin yutkunma ve çiğneme işlevleri harici karşılıklı olarak birbirlerine temas etmemeleri gerekirken, gerek uyku durumunda, gerekse de günlük hayatta yaşanan stres veya depresyona bağlı olarak diş sıkma ya da diş gıcırdatma problemi ortaya çıkar.

Diş sıkması tam olarak dişler arasındaki çiğneme kaslarının kasılmalarından kaynaklı olarak ortaya çıkan devamlı olarak birbirlerine temas etmeleridir. Diş gıcırdatması ise, çiğneme fonksiyonunun ağızda herhangi bir şey yokken düzenli olarak devam etmesine verilen isimdir. Bruksizm rahatsızlığı, günümüzde ortalama olarak yetişkinlerin %8-%10’unda görülürken, çocuklarda bu oran %8-%38 olmaktadır. Bruksizmin, tedavi edilmediği takdirde kronik bir hastalığa dönüşme olasılığı yüksektir, bu sebeple erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

Bruksizm rahatsızlığının en baş sebebi kişinin hayatındaki strestir. Günlük hayatta yaşanan stresin vücuttaki karşılığı ilk önce ağızda görülür. Stres, diş gıcırdatmasının ve sıkmasının hem başlama hem de artma sebebidir. Eğer kişi çok sinirli, titiz ve duyarlı bir yapıya sahip ise, bu rahatsızlığı yaşama ihtimali daha yüksektir. Ayrıca dişlerde var olan diziliş bozukluğu ve düzensizlik de bu rahatsızlığa neden olabilmektedir. Bruksizm rahatsızlığına her yaş grubunda karşılaşılabilir. Çocuklarda gözlemlenmesinin en önemli nedenleri,stres, kıskançlık, hayal kırıklığı ve kapanış bozukluklarıdır. Bazen gıcırdatma sırasında kişinin kendisi bile sesten rahatsız olup uykusundan uyanabilir. En büyük belirtisi, sabah uyanıldığında yüz kaslarında, çene ekleminde ve boyun kaslarında hissedilen ağrıdır. Bununla beraber kulak çınlaması da bruksizmin belirtilerinden bir tanesidir. Dişlerde ve diş çevresi dokuları hassaslaşır. Öncelikle dişlerde minik çatlaklar, sonrasında ise kırılmalar oluşur. Gece boyunca diş gıcırdatmadan kaynaklı çene kemiği zorlanır ve erimeler meydana gelir. Sonuç olarak da dişler kuvvetsizleşir ve diş kaybı yaşanır.

Tedavi Süreci

Tedavi sürecinin nasıl olduğu hakkında bilgi vermeden önce, çene eklemi problemlerinin bir günde oluşmadığı, zamanla yavaş yavaş arttığı, bu nedenle bu durumun tedavisinin de bir günde yapılamayacağı bilinmelidir. Bu sebeple, hastaların tedavi sürecinde sabırlı olması önemlidir. Akut kas spazmlarında, kas gevşetici kullanmak ve sıcak su uygulaması hastaları o anlık rahatlatmaya yardımcı olabilir fakat rahatsızlığın sebebi olan durumu ortadan kaldırmayacaktır. Hastanın geceleri dişlerini sıkmaya ve gıcırdatmaya devam etmesi, var olan sorunun da devam ettiği anlamına gelmektedir. Bu sebeple tedavinin başarısında önemli olan, bruksizme neden olan etkenleri ortadan kaldırmaktır. Bu neden kişinin hayatından uzaklaştırıldıktan sonra diş gıcırdatma veya sıkma sorunu da aşamalı olarak azalacaktır.
Hastaların diş sıkmanın dişlere verdiği zararı en aza indirgemek için uyku esnasında gece plakları ve koruyucuları dediğimiz şeffaf bir plak kullanmaları gerekmektedir.  Hastanın içinde bulunduğu duruma göre bu plak ile beraber uygulanabilecek bazı ek tedaviler aşağıdaki gibidir:
• Stres terapisi
• Hastanın rahat uyumasını sağlayacak yöntemler
• Yanlış yapılmış olan diş dolgularının ve kaplamalarının yenilenmesi
• Kas gevşetici ilaç kullanılması
• Eksik olan dişlerin yerine yapılacak protez uygulamaları
Call Now Button
×