Diş Teli -Ortodonti- Tedavisi

Alanında uzman olan Atalya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
profesyonel ekibiyle ortodonti hizmeti vermektedir.

Diş Teli Tedavisi (Ortodonti)

Ortodonti (Diş Teli Tedavisi) Nedir?

Ortodonti denilince birçok kişinin aklına ergenlik çağındaki çocuklar gelir. Gerçekten de çoğu ortodonti tedavisi 9-14 yaş grubunda başlamakla beraber birlikte 7 yaşla beraber çoğu çocuk, süt dişlerinden kurtularak daimi dişlerine sahip olur. Bu sebeple her çocuğun 7 yaşını tamamlamadan mutlaka bir ortodonti doktorunun muaneyesinden geçmesi gerekir. Bunun sebebi ortodontistlerin çene gelişimi ile ve çıkmaya başlayan veya çıkmış olan daimi dişlerle alakalı gizli kalmış olabilecek bazı problemleri fark edebilecek olmasıdır. Erken teşhiste ortodontik problemlerin çözüme kavuşturulması daha kolay olacağından, bunların ortaya çıkarılması çok önemlidir.

 

Çocuğunuzun dişleri dışarıdan bakıldığında düzgün görünüyor olabilir fakat bu görüntü aldatıcı olabilir, bir problemin olup olmadığı konusunda sadece bir ortodontist bilgi verebilir. İlk ortodonti kontrolü çocuğunuzun kapanışının düzgün olup olmadığı konusunda da bilgi verecektir. Ortodonti uzmanınız herhangi bir problem fark edilse bile size acil bir tedavi önermeyebilir. Bu durumlarda genelde doktorlar, kalıcı dişler sürerken ve çene, yüz gelişimi devam ettiği için bekle ve gör yaklaşımını benimsemektedirler. En iyi sonuç elde edilmesi için, her kişinin ağız ve diş yapısına uygun olan ideal bir tedavi başlangıç zamanı vardır. Ortodonti uzmanları, var olan problemleri doğru zamanda çözüme kavuşturmak konusunda gerekli tüm bilgiye sahip uzmanlardır. Ortodonti konusunda daha detaylı bilgi için tıklayın.
Bazı durumlarda ise ortodontistiniz erken tedavi ile çözüme daha hızlı ulaşacak bir problemi fark edebilir. Erken tedavi ile bazı önemli sorunlar ortaya çıkmadan ortadan kaldırılabilir ve ileri yaşlardan yapılacak tedavinin daha kısa süreli ve daha kolay olmasını sağlanabilir. Erken tedavide kullanılan sabit ve hareketli apareyler kemiğin gelişmesine rehberlik etmek ve kalıcı dişler çıkarken, onlara daha iyi bir çevre yaratmak işlevini görürler.
Ortodonti yalnızca çocuklarda ve gençlerde uygulanan bir tedavi yöntemi değildir, yetişkinlerde de birçok problemi çözmede yardımcıdır. Yetişkinlerde ortodonti (diş teli) tedavisi hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

 

Çocukla Yetişkinin Ortodontik Tedavisi Arasında Fark Var Mıdır?

Normalde çocuklar ile yetişkinler arasında diş hareketi anlamında bir fark yoktur. Ancak diş eti ve dişleri saran kemiğin sağlığının bozulmuş olması, dişleri destekleyen dokuların iyileşme hızlarının yaşla beraber azalması gibi bazı sebeplerden kaynaklı olarak yetişkinlerde ortodontik tedavi zorlaşabilir, bu durumlar yetişkinin ortodontik tedavisini güçleştirebilir. Ayrıca yetişkinlerde
ortodontik tedavi sırasında diş hekimlerinin karşılaştığı en büyük zorluk, sosyal çevrede ve iş hayatlarında kişilerin psikolojik anlamda kendilerini olumsuz etkilediğinden ötürü diş telleri takmak istememeleridir.

 

Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi Nasıl Yapılır?

Hastanın ağzında mevcut olan ortodontik soruna göre, hareketli apareyler, işlevsel apareyler ve sabit apareyler ile tedavi yöntemleri değişebilmektedir. İleri aşamada olmayan daha basit ortodontik problemler, hastanın takıp-çıkararak kullanabileceği lastik hareketli apareyler ile çözülebilmektedir. Bir ortodonti uzmanına başvurmanız halinde, muayene sonrasında size tedaviniz ve süresi hakkında detaylı bilgiyi verecektir.

Ortodontik tedavide kullanılan diş teli (braket) çeşitleri hakkında bilgi almak için tıklayın.

 

Yetişkinlerde Kullanılan Özel Braket Sistemleri Mevcut Mudur?

Geleneksel braketler kullanıldığında, dişlerin yüzeyine yapıştırılan braketlerin içinden geçen tel büyük bir sürtünme kuvveti yaratır, bu sürtünmeden kaynaklı olarak kişinin dişlerini hareket ettirmek için daha fazla fiziksel güç uygulaması gerekir. Ortodontik tedavi sırasında, günümüzde bu sürtünme kuvvetini minimuma indirmek için “kilitli” ya da “kapaklı” braket sistemleri kullanılmaktadır. Bu braket sistemleri, ince ve esnek tellerle kullanılabildikleri için ortodontik tedavi diş eti ve kemik
deformasyonu olan kişilerde bile hiçbir dokuya zarar vermeden uygulanabilmektedir. Bu tip braketler geleneksel braketlerin uygulabileceği her koşulda kullanılabilaceği gibi, tedavi süresini 3-6 ay kısaltması, diş çekilmesine gerek olmadan çapraşık dişlere yer açılabilmesi, ortodonti kontrollerinin arasının açılması ve diş kliniği koltuğunda geçirilen süreyi azaltması gibi birçok avantajı da bulunmaktadır.

 

Ortodontik Tedavi İhtiyacını İşaret Eden Bazı İpuçları

 Süt dişlerinin düşmesinin erken veya geç olması
 Çapraşıklık, yanlış konumlanmış veya sürmemiş dişler
 Çiğneme işlevinde veya kapatmada zorlanma
 Ağızdan soluk alıp verme
 Parmak emme
 Yüz görünümünde dengesizlik
 İstemsiz yanak ve dudak ısırma
 Önde konumlanmış dişler
 Aşırı ilerde veya geride konumlanmış çene
 Alt ve üst dişlerin birbirlerine temas etmemesi veya kapanışta anormalite
 Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı.
 Önden veya arkadan sürmüş kesici dişler

 

Diş Teli (Braket) Çeşitleri

Ortodontik tedavilerde hastanın problemine göre uygun diş teli kullanılmaktadır. Diş tellerinin amacı, ortodontik tedavisine başlayan hastanın dişlerini olması gereken dizilişe kavuştururken, kişiye sağlıklı ağız ve çene fonksiyonları kazandırmaktır. Ortodontik tedaviye erken yaşta başlanılması kişinin ileride karşılaşabileceği çene sorunlarını, gömük diş ve çene darlığı ile diş çapraşıklıklarını engellemeye yardımcı olur. Diş teli çeşitleri arasında seçim yaparken öncelikle diş hekimi hastanın ağız ve diş yapısına göre yönlendirme yapar, hangi diş telinin kullanılacağına ise hekim ve hasta ortak karar verir. Diş telleri ağız içi dokusuna uygun malzemelerden üretildikleri için herhangi bir alerjik reaksiyona sebebiyet vermezler. Diş telleri en başta sabit ve hareketli olarak ikiye ayrılmaktadır. Sabit diş telleri diş üzerine yapıştırılan braketlerdir. Hareketli olanlar ise şeffaf plaklar gibi istenildiğinde çıkarılabilen apareylerdir.

 

Metal Diş Telleri (Braketler)

Bu tip diş telleri ortodonti tedavilerinde en fazla kullanılan braket türüdür. Özellikle çocukluk döneminde tedaviye başlayanlarda bu braketler tercih edilir. Yetişkinler estetik kaygısı ile diğer braket türlerine yönelmektedirler. Bu tarz braketler diğer türlere göre hem daha dayanıklıdırlar hem de tedavi süresi daha kısa olur. Braketler arasında telleri tutmak için her hekim kontrolünde değiştirilenşeffaf ya da renkli lastikler kullanılır.

 

Porselen (Şeffaf) Diş Telleri

Metal diş tellerine göre daha az dikkat çektiği için, özellikle estetik kaygısı olan kişilerin tercih ettiği braketlerdir. Bu tip braketlerin metal diş tellerine göre daha hassas olduklarından ötürü bakımları daha zordur ve daha fazla özen gerektirir. Bu sebeple çocuklarda kullanımı pek tercih edilmez. Bazı kişilerde dişlerin dizilimi düzelirken çene yapısını engellemek amaçlı, bu diş telleri ile beraber çeneyi ve damağı kaplayan bir plak takılır.

 

İçten Takılan (Lingual) Braketler

Yetişkinlerde kullanılan braket çeşididir. Bu braketler kullanılarak diş telleri dişin dış yüzeyi yerine iç yüzeyine yerleştirilir ve böylece dışarıdan bakıldığında gözükmezler. Diş yapısı içe doğru olan hastalarda kullanılırlar. Alışma süreci ise metal braketlere göre daha zordur ve tadavi süreci daha uzundur.

 

Şeffaf Plaklar (Telsiz Ortodonti)

Telsiz ortodonti tedavisi olarak da adlandırılan şeffaf plaklar neredeyse hiç görünmezler ve tedavi sürecini estetik hale getirirler. Kolay bir şekilde takılıp çıkarıldıkların ötürü plakların temizlenmesi ve hastanın ağız hijyeninin sağlanması kolaydır. Yetişkinlerin çokça tetcih ettiği bir yöntemdir, özellikle kapanış bozukluğu olan yaşlılarda sorunu çözmek için en uygun yöntemdir. Şeffaf plakların kullanıldığı ortodontik tedavilerde hekim hastaya 2 haftada bir değiştirilmek üzere bir seri plak verir ve böylece dişler olması gereken yerlere yavaşta kayarak gelirler. Hastanın talep ettiği görünüm elde edildiğinde tedavi sonlandırılır.

UYARI: Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Call Now Button
×