Pedodonti - Çocuk Diş Hekimliği

Alanında konusunda uzman olan Atalya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
profesyonel ekibiyle pedodonti hizmeti vermektedir.

Pedodonti - Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti yani çocuk diş hekimliği, 0-13 yaş grubu çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmasını, çürük, travma, genetik vs. gibi etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu problemlerin ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir diş hekimliği ana bilim dalıdır. Pedodonti diğer isimleri ile Pediatrik Diş Hekimliği veya Çocuk Diş Hekimliği branşı kalıcı dişler tamamlanana kadar çocuk hastalarda süt ve kalıcı genç dişlerin hastalıkları ve tedavileriyle ilgilenir.

Bu alan, bebeklikten itibaren çocukların ağız-diş sağlığını ve çene-yüz bölgesi gelişiminin takibi ile beraber bu alanlardaki sorunları tedavisini ve çocuk ve bebeklerin ağız sağlığını koruyucu önlemleri de kapsamaktadır.

Pedodonti temelde 2 kısma ayrılır:

• Oluşmuş problemlerin tedavisi: Kanal tedavisi, dolgu, diş çekimi, yer tutucu gibi tedavilerin tamamını kapsar.
• Koruyucu diş hekimliği: Bu uygulamalar, dişleri çürüğe karşı korumak amacıyla yapılan tedavileri kapsar. Son dönemlerde tıbbın her alanında olduğu gibi diş hekimliğinde de, sorunları ortaya çıkmadan engelleme diye tabir edebileceğimiz koruyucu hekimlik önem kazanmıştır. Bilhassa çocuklarda bu alanın önemi daha da büyüktür. Çocukların diş hekimi ile ilk tanışmaları, hem çocuklarda diş hekimi koltuğu korkusu oluşmaması için hem de bu uygulamaların kolay, ucuz ve ağrısız olması sebebi ile koruyucu diş hekimliği ile alakalı olması tercih sebebidir. Çocuklarda diş sağlığının korunması hakkındaki yazımıza mutlaka göz atın.

Pedodonti temelde 2 kısma ayrılırken bunların haricinde altında yer alan diğer başlıklar şöyle sıralanabilir:

  • Çocukların sağlıklı beslenme alanında eğitimlerinin sağlanması,
  • Ebeveynlerin çocuk diş hekimliği alanında ve bu branş altında kalan tedaviler hakkında bilgilendirilmeleri, hakkında,
  • Çocukların süt dişleri ile daimi dişlerinde var olan çürüklerin ve bu çürükler sonucunda oluşmuş olabilecek diş doku kayıplarının kaplamalar ile tedavileri,
  • Çocuklarda da çok gözlemlenen literatürdeki ismi ile bruksizm (diş sıkma veya gıcırdatma) rahatsızlığının tedavisi,
  • Çocuklarda kanal tedavileri,
  • Zorunlu olduğu takdirde süt veya kalıcı dişlerin çekimi ve diş kaymalarını engellemek amaçlı yer tutucu tekniklerinin uygulanması,
  • Çocuklarda çok karşılaşılan düşme veya kazalarla oluşan diş kırıklarının tedavileri,
  • Sporla uğraşan çocuklarda herhangi bir kaza sonucu dişlerin zarar görmesini engelleyecek ağız plaklarının uygulanması,
  • Kalıtımsal olarak ortaya çıkan problemlerin tedavileri,
  • Çocuklarda diş eti hastalıklarını önleme amaçlı tedaviler

İlk diş hekimi ziyareti birinci yaş gününü takiben yapılmalıdır. 2-3 ayda bir olacak şekilde hekim ziyaretlerinin tekrarlanması gerekir. Gece ve gündüz uykularından önce sadece diş fırçası kullanılarak çocukların diş temizliğinin yapılması çok önemlidir. Süt dişlerinin hepsi tamamlanana kadar (yaklaşık 2,5 – 3 yaş) ağız bakımı konusunda çocuklara yardımcı olmak gerekir. Bebeklerde ağız ve diş sağlığı hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın.

Gelecekteki ağız ve diş sağlının temeli çocukluk dönemine dayanmaktadır, bu yüzden süt dişleri diyerek problemleri göz ardı etmemek ve  bu dönemde ortaya çıkan sorunların hızlı bir biçimde çözüme kavuşturulması ve yenilerinin oluşmasının önlenmesi ileride yaşanacak ciddi sorunların önüne geçilmesi açısından çok büyük öneme sahiptir.

Call Now Button
×