Diş Taşı Temizliği

Alanında uzman olan Atalya Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
profesyonel ekibiyle diş taşı temizliği uygulaması yapmaktadır.

Diş Taşı Temizliği

Diş Taşı Temizliğinin Önemi

 Dişlerin Çürümesini Engeller.

Diş taşı yani tartarların oluşması sonrası, dişler ne kadar fırçalansa da etkin bir şekilde temizlenmeleri mümkün değildir. Diş ipi ve fırça gerekli tüm noktalara ulaşamaz. Temizlenemeyen bakteriler asit oluşturarak, diş minesine zarar verirler ve bu durum da diş çürüklerine sebep olur. En sonunda diş kaybı ortaya çıkar.

 Diş Eti Hastalıklarının Engellenmesine Yardımcı Olur.

Diş etleri için en tehlikeli durumlardan bir tanesi, bakterilerin üremesi için şartları elverişli duruma getirdiğinden dolayı, diş etleri ile dişler arasında oluşan diş taşlarıdır. Bu da diş eti iltihabı diğer bir ismiyle jinjivit gibi bazı temel diş eti rahatsızlıkları için temel oluşturmuş olur. Zaman içerisinde ilerleyen diş eti iltihabı, diş eti çekilmesine, diş kayıplarına ve kemikte iltihap oluşmasına sebebiyet verir. Hatta birtakım araştırmalar diş eti iltihabının kalp rahatsızlığına bile sebep olduğunu ortaya
koymaktadır.

 Özgüven Kazandırır.

Kişiye rahatsızlık veren dişlerin kötü görüntüsünü ortadan kaldırdığı için, diş taşı temizliği sonucunda kişi daha rahat gülümser.

 

Dişleri Taşı Temizletmek Zararlı Mıdır?

 

Erişkin bireylerde, dişlerin kaybedilmesinin en büyük sebebi diş etleri ve dişleri çevreleyen kemikten kaynaklıdır. Diş eti hastalıklarının sebep, ise film tabakası kalınlığında, dişlerin üstüne yapışan ve plak olarak adlandırılan bakteriler sebebiyet verir. Bu oluşan plakların temizlenmemesi durumunda plaklar tartar (kalkülüs) olarak adlandırılan diş taşlarına dönüşürler ve bu yapıların birikmesi ağzımızda zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olur. Tüm bunların sonucunda diş ve diş eti arasındaki alanda cep denilen boşluklar ortaya çıkar ve diş eti çekilmeleri oluşur. Ayrıca bu bakteriler dişin çevresindeki kemiklerin yıkımına yol açan enzim salgılarlar ve sonunda diş kaybı ortaya çıkar. Diş taşı temizliğinin neden önemli olduğu hakkındaki yazımıza ulaşmak için tıklayın. 

Diş Taşı Neden Oluşur?

Diş eti hastalıkları ile mücadelenin en önemli adımı plakların, tartarların ve diş eti cebindeki bakterilerin ağızdan yok edilmesidir. Ultrasonik cihazlarla veya uygun olan el aletleriyle yapılan işlemlerin sonucunda bu zararlı oluşumlar ortadan kaldırılır. Diş hekimleri tarafından kullanılan bu profesyonel aletler ve temizleme sırasında yararlanılan hava, su ve püskürtülen özel temizleme tozu diş minesine kesinlikle zarar vermez.
Diş taşı temizliğinin ilk amacı plakların, tartarların ve hastalıklı bazı dokuların uzaklaştırılmasıdır. Dolayısıyla zararının olması bir yana oldukça faydalı bir tedavi metodudur.
Diş taşı temizliği öncesinde, oluşmuş olan diş taşları nedeniyle diş etleri çekilme başlamışsa, diş taşlarını temizlenmesi sonucu diş kökleri açığa çıkması çok doğaldır. Ağız hijyeninin sağlanamaması ve diş taşları sebebiyle oluşmuş olan diş eti çekilmeleri sonucu ortaya çıkan bu durum, kişilerde diş taşlarının temizlenmesi sonucu bu köklerin ortaya çıktığı düşüncesi oluşabilir. Kesinlikle yapılan işleminin bir sonucu değildir.
Operasyonla diş eti çekilmeleri engellenemiyorsa ve geriye döndürülemiyorsa, diş eti çekilmesinin daha fazla artmaması için iyi bir ağız hijyeni çok önemlidir.
Hekiminiz tarafından diş taşı temizliğinizin sık yapılması, ağız bakımınızı iyi yapmadığınızın göstergesidir. Ortalama 6 ayda bir ziyaret etmeniz gereken diş doktorunuz sizi bu konuda muhakkak uyaracaktır.
Diş taşı temizliği işlemi sonrasında tekrardan diş taşlarının oluşmalarına engel olmak kişinin kendi elindedir. Arzu edilen ağız sağlığına kavuşmak için, dişlerinizi diş hekiminizin tavsiye ettiği şekilde fırçalamalı ve arayüz fırçaları ile bakım yapmalısınız. Temizlik işlemi sonrasında diş yüzeyinizde hızla yeniden diş taşı oluştuğunu düşünüyorsanız diş fırçalama şeklinde ve diğer ağız bakımı metotlarında bir hata var demektir.
Diş etleri bakımının, ağız sağlığının genel vücut sağlığının bir parçası olduğunu unutmadan ihmal etmemek gerekir ve hekiminizin önermesi durumunda mutlaka diş taşı temizliğini yaptırın.
Call Now Button
×